Ciudad sin sueno

14 Νοεμβρίου 08

 new20york20manhattan

 

… ή αλλιώς Άϋπνη πόλη, ο τίτλος του ποιήματος από τη συλλογή του Λόρκα «Ποιητής στη Νέα Υόρκη». Ο Λόρκα διαμένει εκεί σχεδόν ένα χρόνο από τον Ιούνιο του ’29 έως το Μάρτιο του ’30 και ζει από κοντά όλη την οικονομική κρίση, τη θύελλα που έφερε, αλλά και την παράνοια της μεγαλούπολης γενικά, του κενού, των εξοντωτικών ρυθμών, «της γεωμετρίας και της αγωνίας», όπως θα πει και ο ίδιος σε διαλέξεις που θα δώσει αργότερα για το έργο εκείνης της περιόδου.

 

Στην έκδοση, πάνω από το ποίημα έχει μιαν εικόνα – κολάζ, ασπρόμαυρη, από το φωταγραφικό του αρχείο: στο φόντο τυπικό τοπίο Μανχάταν με ουρανοξύστες (μπορεί να είναι και η Wall Street) και σε πρώτο πλάνο ιγκουάνα, σαύρες και φίδια που ίπτανται. Εύγλωττος υπερρεαλισμός!

 

Από κάτω οι στίχοι:

 

Κανείς δεν κοιμάται στον ουρανό. Κανείς, κανείς.

Δεν κοιμάται κανείς.

Τα πλάσματα της σελήνης

Μυρίζουν και κυκλώνουν τις καλύβες.

Θα ‘ρθουνε οι ζωντανές ιγουάνες να δαγκώσουν

τους άνδρες που δεν ονειρεύονται

και αυτός που φεύγει με ραγισμένη την καρδιά

θα συναντήσει στις γωνίες

τον απίστευτο κροκόδειλο ήσυχο

κάτω απ’ την τρυφερή προστασία των άστρων.

 

Δεν είναι όνειρο η ζωή. Γρηγορείτε! Γρηγορείτε! Γρηγορείτε!

Πέφτουμε από τις σκάλες για να φάμε χώμα υγρό

ή ανεβαίνουμε στην κόψη του χιονιού

με χορωδία απ’ τις νεκρές ντάλιες.

Κανείς δεν κοιμάται στον ουρανό. Κανείς, κανείς.

Για να υπάρχει ένα πανόραμα ανοιχτών ματιών

και πικρές πληγές που καίνε.

 

Φρεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, 9 Οκτ. 1929

 

Αφορμή μου γι’ αυτό, σίγουρα οι αϋπνίες μου τελευταία, η πόλη που δοκιμάζει την αντοχή και το ρυθμό μου, τα διαβάσματά μου τελευταίως περί πολιτικής οικονομίας, οι συζητήσεις γι’ αυτά, οι αριθμοί, η κρίση και το πέρασμά της στην πραγματική οικονομία, που δε σκάμπαζα, και πρόσφατα μόνο κατάλαβα τι σημαίνει, μαζί με την περικοπή συντάξεων ανθρώπων που για χρόνια δούλευαν για ακόμα λιγότερα από αυτά που έπρεπε, για να τα πάρουν μετά… να εξασφαλιστούν στα γεράματα… την ώρα που ο Βγενόπουλος συνεχίζει να μιλά για αυξήσεις επιτοκίων.

 

Αφορμή το πόσο πολύ μ’ άρεσε η φωτογραφία-κολάζ, το γεγονός ότι κάποιοι δουλεύουν έντεκα ώρες, γρηγορούν όλη μέρα, αλλά δεν προλαβαίνουν, 

αφορμή το ότι τελευταία αρκετοί δεν κοιμόμαστε καλά,

πεταλούδες όμως και όνειρα βλέπουμε ακόμα!

 

 

6 Σχόλια “Ciudad sin sueno”

  1. Blue Suzzanne Says:

    Και είπεν αυτός: «Απεταξάμειν τις κρατικές εισφορές». Και έπεσαν πάνω του να τον κατασπαράξουν σα μικρό παιδί, που ασεβές μπροστά στον παπά, αδιαφορεί για τη θεία κοινωνία και τη γλυκιά γεύση της μαυροδάφνης ενώ είναι γνωστό της πάσοι ότι το παλιόπαιδο κάθε μέρα μπεκρουλιάζει κλέβοντας μπύρες από τα καφενεία.

    Το συγκεκριμένο παλιόπαιδο ξέρει φυσικά ότι ο παπάς δε προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα. Βέβαια, επειδή πάει σχολείο και διαβάζει εφημερίδες, αντιλαμβάνεται πως η κοινωνία μας εσχάτως είναι σαν κακοκουρδισμένο καρουσέλ μ’ άξονα τον εαυτό μας και ο καημένος παπάς θα ήθελε να δώσει λίγη αρμονία. Με τί τίμημα όμως; Λιγότερες απολαύσεις, περισσότερα «δεν», ίσως και λιγότερη σκέψη. Όσο το καλοσκεφτότανε, το παιδί συνειδητοποίησε πως σε περίπτωση που υπέκυπτε στο πειρασμό της μαυροδάφνης ο παπάς θα ζητούσε να οριοθετήσειτην δικιά του ζωή με τη παρουσία του στο γάμο,σε βαφτήσια ακόμα ακόμα και στην ίδια του κηδεία λες και το τρένο δε θα φύγει αν δε του κουνήσεις το μαντήλι.

    Σίγουρα, στο τέλος του ταξιδιού ο παπάς θα του έδινε άφεση αμαρτιών αλλά τί να την κάνει εάν διάγει βίο αναμάρτητο;

  2. emma Says:

    καλησπέρα μπλε! χρειάζομαι χρόνο να σ’ επεξεργαστώ!Μιλάμε πάντως σίγουρα για τον ίδιο..

  3. emma Says:

    το παιδάκι θέλει να μοιραστεί ο επιούσιος άρτος απευθείας στην κοινωνία, γιατί μάντεψε.. διακρίνεται από γνήσιο αλτροϋισμό!Μετά θα πάει μαζί με τους άλλους φίλους του τους συμμορίτες και θα τα πάρουν πίσω μέσω των επιτοκίων, αλλά εσύ δίνεις χάρη βλέπω..

  4. Blue Suzzanne Says:

    Κάνοντας για λίγο το συνήγορο του διαβόλου και για να αποκτήσουμε ένα κοινό πεδίο αναφοράς πες μου τί νομίζεις για τα παρακάτω…

    1)Πιστεύεις πως μία υποθετική τράπεζα Α, απόλυτα υγειής,
    πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το κράτος? Δεν είναι αυτά τα λεφτά πεταμένοι κρατικοί πόροι, πιο χρήσιμοι αλλού;

    2)Δε πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο; Μόνο δικτατορικά καθεστώτα (και στις δύο άκρες του πολιτικού φάσματος) κάνουν με το ζόρι εθνικοποιήσεις…Σα να έχεις εσύ κάτι και με το ζόρι να στο αγοράσω..

    3)Ας υποθέσουμε ότι είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο. Στη θεωρία αυτά τα λεφτά τα παίρνουν λόγω των τελευταίων οικονομικών κρίσεων. Αυτο δε σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να σιγουρευτούν ότι κακοδιαχειρισμένες τράπεζες για άσχετους με τη παρούσα κρίση δε θα μπαλώσουν ευρύτερες τρύπες του προυπολογισμού τους;Δε πρέπει να μας πούνε πριν τις βάλουν όλες στον ίδιο σωρό;

    4)Εγώ ως μάνατξερ μια υγειούς τράπεζας γιατί να εξομοιωθώ με τον μάνατζερ μιας τράπεζας με προβλήματα; Γιατί η τράπεζα μου να εξισωθεί με του γείτονα;

    5)Εγώ ως καταναλωτής γιατί να μη ξέρω ποια τράπεζα δίνει μεγαλύτερη σιγουριά στα λεφτά μου, πού το ρίσκο που θα λάβω ως καταθέτης θα είναι μικρότερο;Γιατί καλύπτουνε τις κακές στρατηγικές των τραπεζών;

  5. emma Says:

    Αργησα, αλλά επέστρεψα ν’ απαντήσω στο σεντόνι σου. Στην αγορά υπάρχει ασφυξία και αυτό είναι δεδομένο – πλειστηριασμοί για πενιχρά ποσά, ακάλυπτες επιταγές κτλ.- (ακόμα και σε περιόδους ομαλής λειτουργίας της οικονομίας η κερδοφορία των τραπεζών προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από όρους παράνομους και καταχρηστικούς). Οι μεγάλοι βλέποντας τους όρους της κυβέρνησης αρνούνται, οι μικροί που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα δέχονται, μετά βγαίνουν οι μεγάλοι και μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό, γιατί θένε να φάνε τους μικρούς να κάνουν παιχνίδι μόνοι τους. Στην τελική δε μπορώ να καταλάβω γιατί σε Αγγλία και Γαλλία τα μέτρα ίσχυσαν και εδώ παίζουμε τους κουμπάρους 2 μήνες τώρα.
    Η Εθνική δίνει μάλλον μεγαλύτερη σιγουριά. Καλύτερα ξόδεφτα όσο έχουν αξία! Μανατζάρω εγώ αμά θέλεις!
    Νύχτα μπλε!


Σχολιάστε